Glikoz Şurubu Nedir?
Glikoz şurubu buğday ve mısır gibi hububatlardan ele geçirilen, ekonomik olarak maaliyeti düşük olmasından dolayı gıda sektöründe sıklıkla seçenek edilen karbonhidrat muhtevalı tat verici maddedir. Glikoz şurubu içeren gıdaların yapılan araştırmalara göre bir hayli değişik zararları bulunmaktadır. Son zamanlarda tüketiyor olduğumuz bir hayli yiyecek içerisinde de bulunmaktadır. Öncelikle hangi yiyeceklerin içerisinde bu şurubun bulunuyor olduğuna bakalım.
- Sert veyahut yumuşak olan şekerlemeler fark etmeden genelinin içinde
- Jöle veyahut benzeri yiyeceklerde
- Dondurmalar
- Marshmallow türü gıdalar
- Helvanın bir hayli alternatifleri içerisinde
- Reçel veyahut hazır olarak satılan marmelatlar
- Şekerli olarak satılan sakızlar
- Fırınlarda yer alan kek, bisküvi gibi ürünlerin çoğunda
- Içkisiz ya da içkili olarak satışa sunulan ürünler
- Gazlı içecekler
- Glikoz birleşimlerinden oluşan sukrozlar ile kaplı olan meyveler
- Konserve olarak satılan meyveler
- Dondurularak satışa sunulan tatlılar
- Ketçap
- Kahve beyazlatıcı olarak kullanılan ürünlerin genelinde bu vardır.
Firmalar Neden Glikoz Şurubu Kullanılır?
Glikoz şurubu, hububatlardan ele geçirilen ön maddelerin hidrolizi ile fruktoz oranı yüksek miktarda içeren maddeler demiştik. Bunların kullanılmasının temel nedenleri şunlardır:
- Fiyatı son derece düşüktür
- Raf ömrü yüksektir
- Kolay tedarik edilir
- Tadına bakarak anlaşılması hemen hemen olanaksızdır
- Bir hayli gıda çeşidinde kullanılabilir
Glikoz şurubunun kullanıldığını nasıl anlarız?
Glikoz şurubu şuan piyasada yer alan yiyeceklerin genelinde bulunmaktadır. Bundan dolayı netlikle ortadan kaldırmak oldukça zordur. Ancak ne kadar az kullanılır ise insan sıhhatine o kadar az zarar verecektir. Bunu yalnızca glikoz şurubu olarak da değil bir yandan da mısır şurubu mısır nişastası olarak da duyabilirsiniz. Zira asıl imalat ham maddesi bunlardan kaynaklı olmaktadır. Piyasada yer alan diğer alternatiflerine göre daha şekerli ve tatlı olmaları imalat fiyatları istikametinden daha düşük olmasını sağlar. Düşük fiyat ile üretiliyor olması ona göre satılmasını ve insanlar tarafından da ona göre daha çok seçenek edilmesini sağlıyor.
Her ne kadar şeker diye geçiyor olsa dahi bunu insanlar aldıkları ürünlerin içerisinde glikoz şurubu var mı diye tadına bakarak anlaması mevzubahis bile değildir. Zira karışım halinde bulunması insanların bu tadı ayırt etmelerine mani olmaktadır. Tadı normal şeker ile tamamiyle aynı olmaktadır. Bu yüzden insanlar bunun içerisinde var veyahut yok gibi yorumları tatlarına bakarak yapamazlar. Tabi ki bunun için de bir metot vardır. Şayet kişiler bu ürünleri almak istemiyor iseler bunun için yalnızca ürünleri almadan içindekiler bölümünü okumaları yeteri olacaktır. İçindekiler bölümünde şayet yazıyor ise o ürün içinde bulunurken yazmıyor ise o ürün içerisinde yoktur.
İçindekiler bölümlerinde ürünün içerisinde ne kadar bulunduğu da yazmaktadır. İçindekiler bölümü yazmıyor ise şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Bir gıda normalde midenize dokunmuyorsa, lakin belli bir yerin veya firmanın aynı tür tatlısı veya gıdası midenizde yanma hissi oluşturuyor ise o ürün glikoz şurubu içeriyor olabilir,
- Piyasaya göre ücreti oldukça düşükse maaliyeti düşürmek için glikoz şurubu kullanılmış olabilir
- Ürünülerinizi kesinlikle hatırlı ve bilindik yerlerden alın,
- Glikoz şurubu kullanılıp kullanılmadığını kesinlikle mesele. Kuşkulu yanıtları göz ardı etmeyin.
Glikoz Şurubunun Zararları
[1]
- Glikoz şurubu zararları arasında en çok dikkatleri çeken nokta insan bedenine girdiği an bedenin şeker balansını alt üst eder. Glikoz şurubu Fruktoz muhtevalıdır. Fruktoz normal şekerlerden değişik yolaklardan ve daha hızlı şekilde metabolize edilmektedir. Bunun da bir çok zararı bulunur.
- Hormonal dengeler şekerin bedene girmesi ile hatıranda alt üst olacaktır.
- Eğer kişiler uzun müddet süresince bunları kullanır iseler uzun vadenin nihayetinde kanser olma olasılıkları dikkatleri çekmektedir. Bilhassa pankreas, böbrek ve akciğer kanserlerini tetiklemektedir.
- Yapılan araştırmalar neticeninde bu ürün içerisinde kanser hücrelerini besleyici yapıların olduğu dikkatleri çekiyor.
- Karaciğer gibi uzuvları büyüten bir tesiri olmasından dolayı kişilerde karaciğer büyümesi gibi sorunların oluşmasına kapı aralar.
- İçerisinde bulunan ürünlerin aşırı yağ depolaması yapmasından dolayı kişilerin ciddi oranlar ile kilo almasına ve obezite gibi sıhhat meselelerine yakalanmasına kapı aralar.
- Böbreklerde taş oluşumlarının ana nedenleri araştırıldığı vakit kişilerde genellik ile bu yiyeceklerin tüketilmesinden kaynaklı olduğu gözlenmiştir.
- Vücudun hormonal balansını tamamen bozuyor olduğunu söylemiştik. Bundan dolayı östrojen hormonunun da bir hayli artış göstermesine kapı aralamaktadır.
- Kalp ve damar hastalıklarına, ateroskleroz olarak dile getirilen damar sertleşmelerine kapı aralayabilir. Tansiyonu artırabilir.
- Unutkanlık gibi meselelere kapı aralarken ilerleyen vakit dilimleri içerisinde bir de alzheimer gibi hastalıkların da ortaya çıkmasına kapı aralar.
İnsan bedeni içerisinde bunun gibi saymak ile bitmeyen birçok değişik glikoz şurubu içeren gıdaların zararları dikkatleri çekmektedir. Tabi ki yalnızca bu kadarı ile de hudutlu kalmıyor. Bu yüzden kişiler ilerleyen vakit dilimleri içerisinde böyle ciddi sorunlar ile karşılaşılma vaziyetlerini engellemek için bir an önce zararları olan yiyeceklerden uzak durmayı seçenek etmeleri gerekir. Her ne kadar bu meseleler ortaya çıktıktan sonra kişiler rehabilitasyon sürecine başlayacak olsa bile zararlardan dolayı pek de kurtuluşları olmaz. Sözgelişi karaciğer yağlanması geriye döndürmek . Bu bağlamda tedbir alınmalı, bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.
[1] [ Söz edilen zararlar direk doğruya dolaysız tesirle değil, genellikte glikoz şubu kullanımının lipojenik tesiri, glukokortikoid etkinlik artışı ve ortaya çıkan metabolik belirti tesiri ile olan indirekt etkilerdir. Yüksek oranda fruktozlu gıdaların metabolik sendroma kapı araladığı ispat etmiştir.
Ülkemizde Glikoz Şurubu Üretimi
Ülkemizde glikoz şurubu imalatı 400 bin tonu bulmaktadır. Bu son derece ciddi bir rakam olup arz-talep oranını gözler önüne sermektedir.
EmoticonEmoticon