Başta Asya, Hint ve Arap kültürü olmak üzere dünya genelindeki bir hayli kültürde bitkisel şifa metotlarından birisi olarak kullanılan zencefil çayı binlerce senelik bir geçmişe sahip. Çin’de 2000 senedir mide ve sindirim rahatsızlıklarının giderilmesi için kullanılan zencefil, yemeklerde ise 13. Yy’dan itibaren kullanılmaya başlamıştır. Bitkinin Romalılar döneminde de oldukça değerli olduğu ve trampa ekonomisinde bir kilogram zencefilin 1 koyuna eşit olduğuna konusunda belgeler bulunmaktadır. Toz şeklinde yemeklerde baharat olarak kullanımının yanı sıra sıcak suyun içerisinde demlenerek tüketile zencefil çayının yararları saymakla bitmeyecek kadar çok.
Bileşiminde bulunan gingerols ve shogoals gibi fenollerin ve uçucu yağların sağladığı zencefil çayının yararları arasında mide bulantısını geçirmesi, sindirimi hızlandırması, baş dönmesini geçirmesi, gazı azaltması, kronik ağrıları hafifletmesi sayılabilir. Bunların dışında adale ağrılarını hafifletmesi, romatizma ağrılarına iyi gelmesi, alerjik tepkilerini hafifletmesi, solunum yollarını açması, kan şekerini düşürerek dengelemesi, kan dolaşımını güçlendirmesi, hazımsızlığa iyi gelmesi, boğaz ağrılarını rehabilitasyon etmek için yardımcı olması, adet ağrılarını hafifletmesi ve terlemeyi arttırarak ateş düşmesine yardımcı olması da zencefil çayının yararları arasında bulunmaktadır. Halk arasında zencefil bilhassa sindirimi hızlandırması ve mide problemlerini hafifletmesi emeliyle uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kan dolaşımını arttırıcı tesiri ile de kalp problemlerine karşı da zencefil kullanılmaktadır. Son zamanlarda pek çok doktor tarafından gebelikte mide bulantılarına, deniz tutmasına karşı olarak kullanılması önerilmektedir.
Almanya’da reçetesiz ilaç olarak, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI’de ise besin desteği olarak kullanılmakta olan zencefil ile hazırlanan zencefil çayının yararları etken maddeleri suyun içerisine geçtiği için aynı şekilde alınabilmektedir. Ancak ne kadar faydalı olursa olsun yararları olduğu gibi aşırı bir şekilde kullanımında da yan tesirlere yol açabilmektedir. Her ne kadar nadir olarak görülse de aşırı tüketim ile beraber ishal, göğüste yanma hissi ve ağızda tahrişe kapı aralayabilmektedir. Zencefil çayının yararları için tüketmek isteyen safra taşı sahibi kişiler kesinlikle kullanım öncesinde hekime müracaat etmelidirler. Zencefilin kan inceltici özelliği bulunduğu için cerrahi operasyon öncesinde ve sonrasında netlikle tüketilmemesi aynı şekilde kan inceltici ilaç kullanan kişilerin de zencefil çayını kullanmaması son derece ehemmiyetlidir. Kalp ve şeker hastası olan, tansiyon ilacı kullanan kişiler de mutlaka uzmana müracaat ederek zencefil çayı tüketmeli, gebe kadınlar da bulantıları için hekimleri onaylamadığı sürece kullanmamalıdırlar.
Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanmalıdır?
Taze zencefil kullanılarak hazırlanan zencefil çayının yararları bilhassa mide bulantısı ve yüksek ateş gibi vaziyetlerde hatıranda hissedilmektedir. Zencefil çayını hazırlamak için 4 santimetre uzunluğunda bir zencefil yeterli olacaktır. Kabukları temizlenen zencefil, 4 bardak kaynayan suyun içerisine atılır ve takriben 15 – 20 dakika kadar kapağı kapalı bir şekilde kaynamaya bırakılır. Daha sonra zencefiller süzülerek çay hazır hale getirilir. Hazırlanan çayı daha lezzetli bir hale getirmek için bal veyahut limon dilimleri de kullanılabilir.
EmoticonEmoticon