19 Haziran 2021 Cumartesi

Bakla ve Baklanın Faydaları


Bakla Nebatı

Baklagiller familyesine üye bir nebat olan bakla, kazık köklü ve senelik bir nebattır. Baklanın kökleri vasati 110 santim derinliğe kadar inmektedir. Çıkan yan kökleri ise kuvvetli bir biçimde çevreye dağılarak üzerlerinde yumrular alana getirmektedir. Protein açısından ve vitamin açısından, fazlasıyla zengin bir nebattır. Baklanın içindeki taneleri yaşken başka bir deyişle tazeyken yeşil renkte, kuruyunca ise kahverengi rengindedir. Yeniden baklanın kuru hali, tazesine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. Kuru baklanın takriben 10 gramında , ortalama 341 kalori, 26 gram protein ve 58 gram da karbonhidrat bulunur. Bakla içeridiği potasyum ve magnezyum mineralleri ile beraber K, B1, B2  ve B6 vitaminleri açısından da oldukça zengindir.  Baklanın taze yaprakları ve çekirdekleri kullanılmaktadır. Taze yapraklarıyla salatası yapılırken çekirdeklerinden de yemeği yapılmaktadır. Baklanın bayrampaşa baklası, sakız baklası, sultani bakla gibi çeşitleri de mevcuttur. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişbilmektedir.

Baklanın Faydaları

Öksürüğe iyi gelir ve göğüs hastalıklarına karşı tesirlidir. Hazmı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Böbrekteki ağrılara iyi gelir ve böbrek taşlarının ve kumlarının dökülmesinde tesirlidir. idrar yollarını da temizlemede yararı vardır. Kabızlığa karşı tesirlidir. Kolestrolü düşürür. Tohumlarından elde edilem lapasıyla cilt hastalıklarında da kullanılmaktadır. Kalın bağırsak hastalıklarında ve hemoroid rahatsızlıklarında da faydalı etkiler sağlamaktadır.

Baklanın parkinson hastalığına iyi geldiğine konusunda bir takım geri bildirim gönderen hastalar da mevcuttur. Her ne kadar baklanın parkinson hastalığına iyi geldiği söylense de, parkinson hastaları kesinlikle baklayı doktor eşliğinde tüketmelidir. Baklanın parkinsona faydalı olduğu tam manasıyla ilmi olarak ispat etmiş değildir. Bakla tüketen kimi parkinson hastalarında ciddi bulantı-kusma ve kramp atakları geçirdiği de gözlemlenmiştir. Bu nedenden dolayı şuursuz kullanılmamalıdır.

Baklanın Kullanılışı

Bakla yukarıda da söz ettiğim üzere kuru veyahut taze olarak tüketilmektedir. Yaprakları ve çiçeklerinin kullanımıyla birlikte, baklayı kabuklarıyla beraber tüketmek vitamin ve mineral kaybını azaltmaktadır.  Nişasta oranı fazla olduğundan dolayı kan şekeri düzeyini yükseltmektedir. Bu nedenden dolayıdır ki şeker hastalarının bakla tüketmesi önerilmez.


 


EmoticonEmoticon